Over karate

Wat is karate?
Karate is een vechtsport die zijn oorsprong heeft op het eiland Okinawa bij Japan. Het werd ontwikkeld  als een methode voor ongewapende zelfverdediging.  In de 20e eeuw werd karate geïntroduceerd in Japan door Gichin Funakoshi. In de jaren ’60 en ’70 verspreidde het zich verder en vandaag de dag wordt het over de hele wereld beoefend.

Verschillende technieken

Bij karate staan, in tegenstelling tot bij bijvoorbeeld judo, stoot- en traptechnieken centraal. Ook de knie en elleboog worden soms als raakvlak gebruikt. De effectiviteit van de techniek is niet afhankelijk van pure kracht, maar van techniek; de kracht van de inslag wordt bepaald door een samentrekking van de juiste spieren op het juiste moment en een ondersteuning van de arm of het been door de rest van het lichaam.

Er zijn verschillende stijlen binnen het karate, die onderling verschillen in de accenten die ze leggen en de oefeningen die ze gebruiken. Bij Kaizen Karate wordt het Wado karate getraind, dat zich kenmerkt door lichte, snelle technieken, zijwaartse ontwijkingen en een aantal klem- en worptechnieken (naast de trappen en stoten).
De belangrijkste oefenvormen van karate zijn kihon (basistechnieken), kata (series technieken tegen meerdere denkbeeldige tegenstanders en kumite (gevecht). De laatste vorm  kan zowel op voorgeprogrammeerde wijze als op vrije wijze (het zogenaamde ‘sparren’) worden uitgevoerd. Karatewedstrijden kennen de onderdelen kata en kumite.

Waarom karate doen

Het beoefenen van karate heeft verschillende achtergronden en motivaties. Veel mensen beginnen aan karate om hun weerbaarheid en zelfverdedigingsmogelijkheden te vergroten. Voor anderen is het een manier om hun fysieke conditie en fitheid te verbeteren. Sommige mensen beoefenen karate als wedstrijdsport. De meeste mensen  ervaren echter vooral dat karate een positieve invloed heeft op hun zelfvertrouwen, concentratievermogen en geestelijke rust. Bij de beoefening van karate blijkt immers op de langere termijn; de belangrijkste tegenstander die overwonnen moet worden ben je zelf.